Sådan rengør du dine kontaktlinser

MyEyesRengøring%s Comments

En guide til hvordan du rengør dine kontaktlinser.
Mange opfatter rengøring af linser som særdeles kompliceret og tidskrævende. Det er ikke tilfældet. Det er nemt og hurtig at rengør sine linser. Vi giver dig svaret på, hvordan du opnår den bedste samt grundigste rengøring af dine kontaktlinser.

Kontaktlinser og hygiejne er to ord, der er nært beslægtet, og som betyder mere for dine øjne, hvis du er linsebruger, end du umiddelbart tror. God hygiejne er alfa omega, hvis du benytter kontaktlinser for at opretholde sunde og friske øjne, der ikke tager skade af længerevarende brug af linser. Hvis der ikke bliver opretholdt en god hygiejne, kan det bidrage til irritable øjne og i sidste ende fører til infektion i øjet, hvilket man ikke ønsker som linsebruger – eller menneske i det hele taget.

Nogle kontaktlinsetyper er berygtet for, at der fremkommer dårligere hygiejne end ved andre typer. Det er flerdagslinser, f.eks. 14-dagslinser eller månedslinser, der tager den ærgerlige pris. Det gør de, grundet at du benytter dem i flere dage, hvorpå at der naturlig vil fremkomme en større belægning af snavs, bakterier og protein end endagslinser, som man kun benytter en dag, hvortil man tager nye linser i brug den efterfølgende dag.

Det er dog ikke selve linsen hos flerdagslinser, der er skyld i den dårlige hygiejne. Det er derimod dårlig rengøring samt pleje af kontaktlinsen, hvilket du som linsebruger kan forhindre. Det eneste det kræver er, at du rengør samt plejer dine flerdagslinser grundigt hver aften for at komme belægningen til livs. Hvis dette bliver gjort grundigt, vil du fjerne over 90% af belægningen, hvilket oftest vil gøre dem ligeså hygiejnisk som endagslinser.

Sådan rengør du kontaktlinser

Som beskrevet, så er det yderst vigtigt, at du rengør samt plejer dine kontaktlinser hver aften, hvis du benytter flerdagslinser. Det kan umiddelbart lyde mere tidskrævende samt kompliceret end det reelt er. Det er særdeles nemt og hurtig at rengør sine kontaktlinser, hvortil at det ikke behøves at tage mere end et par minutter at opnå en god og grundig rengøring af dine linser. Vi har lavet en fyldestgørende guide til, hvordan du på bedst mulig vis rengør samt plejer dine linser for at opnå det bedste resultat. Hertil giver vi et par gode råd til, hvordan du ikke bør gøre det.

  • Start med at vaske dine hænder grundigt, så du ikke overfører snavs samt bakterier til øjet, som du normalvis vil gøre, når du tager dine linser ud. Tør gerne dine hænder i et fnugfrit håndklæde.
  • Tag den første linse ud på den metode, som du normalt benytter, og som du er blevet vejledt til af din optiker. Nogle foretrækker at tage begge linser ud samtidig, hvori andre venter med at tage den anden ud før de har rengjort den første. Det er underodnet, hvad du gør, så gør hvad du bedst kan lide. Det er bare vigtigt, at du ikke forveksler linserne.
  • Dryp et par dråber af din linsevæske på linsen for derefter at gnide din fingerspids forsigtigt henover linsen. Pas på med at komme i kontakt med linsen med fingerneglene.
  • Skyl kontaktlinsen med et par dråber linsevæske, og fyld linseetuiet med linsevæske. Placer derefter linsen i etuiet.
  • Skru låget på og lad linsen ligge over natten i etuiet, så den er klar til den efterfølgende dag.
  • Gennemgå samme procedure for den anden kontaktlinse.

Det er vigtigt, at du aldrig vasker hverken dine kontaktlinser eller dit etui under vandhanen, da det kan indeholde urenheder samt mikroorganismer. Benyt udelukkende desinficerende linsevæsker, som du er blevet anbefalet af din optiker. På samme måde bør du altid følge instruktionerne på din linsevæske.

Du bør opsøge din optiker for ekspertise, hvis du oplever problemer eller irritation med flerdagslinser. Problemerne kan være forårsaget af forkert eller manglende rengøring eller mange andre ting. Uagtet problemer eller ej eller hvilken kontaktlinsetype, er det anbefalingsværdigt at opsøge en optiker mindst en gang om året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *