Kontaktlinser til børn: Kan børn bruge kontaktlinser?

MyEyesBørn & Kontaktlinser%s Comments

Kan børn bruge kontaktlinser? Må børn bruge kontaktlinser? Dette er spørgsmål, du sikkert stiller dig selv, hvis du står overfor at lade dit barn gå med kontaktlinser. Vi svarer på disse spørgsmål på denne side.
Kan børn bruge kontaktlinser? Du står overfor en stor beslutning: At lade dit barn bruge kontaktlinser og mangler svar på følgende spørgsmål. Vi besvarer det for dig, så du er sikker på, at kontaktlinser er det rette for dit barn.

Børn og kontaktlinser er et kompliceret emne samt et spørgsmål, hvori der er flere facitter. Det er ikke noget, man kan give et konkret svar på uden yderligere kendskab til hverken barnet, barnets modenhed eller barnets behov for kontaktlinser. Man kan, af den grund, ikke opsætte spørgsmålet som værende et regnestykke med et rigtigt facit. Hvorfor – og hvordan du finder ud af, om dit barn er egnet til at benytte kontaktlinser kan du læse mere om her på siden.

Barnets alder spiller en mindre rolle

Mange forældre tror, at der er en fastlagt aldersgrænse for, hvornår børn kan bruge kontaktlinser, grundet at øjnene først er udviklet tilstrækkeligt til at bære kontaktlinser senere i barnets liv. Det passer ganske vist ikke. Der er som sådan ingen aldersgrænse for at benytte selve kontaktlinsen, da øjet, på trods af barnets unge alder, oftest kan håndtere kontaktlinser samt belastningen, som fremkommes af brugen af linser på lige fod med ældre personer. Det gør, at der ikke er noget biologisk, der forhindre brugen af kontaktlinser hos børn.

Barnets modenhed samt ansvarlighed

Da der ikke er nogle biologiske årsager, der forhinder brugen af kontaktlinser som barn, så er vi nødsaget til kigge på barnets modenhed samt ansvarlighed til at bruge linser. Det er her, at vi finder problemet for at nogle børn ikke kan benytte linser. Det kræver disciplin samt ansvarlighed at bruge kontaktlinser, hvilket du sikkert kan nikke genkendende til, hvis du er linsebruger: Kontaktlinserne skal puttes ind om morgenen og huskes at tages ud om aftenen, og så skal de plejes og rengøres for at hygiejnen er i top, hvilket er særdeles vigtigt. Nogle børn har den disciplin samt motivation, som der kræves for at bruge kontaktlinser, andre har den ikke, grundet deres stadig lave alder.

Hvordan finder jeg ud af, om mit barn kan håndtere kontaktlinser?

Det er dig som forældre, der bedst kan bedømme, om dit barn er moden til at bruge kontaktlinser, da du kender dit barn bedre end nogen anden. Nok om en optiker eller øjenlæge kan bedømme, hvilke styrker dit barn skal have, så har de betydeligt svære ved at bedømme om dit barn er modent nok til at håndtere kontaktlinser samt opretholde en god hygiejne. Det er dig – som forældre – der som den eneste kan træffe en rigtig beslutning om dit barn er moden til at kunne håndtere kontaktlinser. Finder du det ikke som tilfældet, så er der ikke andet for end at vente, da det er yderst vigtigt, at barnet udviser tilstrækkelig ansvarlighed og disciplin for ikke skade sine øjne i en ung alder ved forkert brug af kontaktlinser eller ikke tilstrækkelig fokus på hygiejnen.

Uagtet om du vurderer dit barn moden nok eller ej, så er det en god ide at tage en snak med ham eller hende for at forventningsafstemme, så barnet er bekendt med hvilken forpligtelse samt ansvar, der følger med kontaktlinser.

Sådan vurderer du, om dit barn skal have kontaktlinser

Det er forskelligt, om man som forældre vurderer, at ens børn vil drage fordel af kontaktlinser, eller at der udelukkende er tale om ulemper, da det er forskelligt hvilke fordele samt ulemper, der er ved brugen af kontaktlinser hos det enkelte barn. Før man kan vurdere om ens barn vil drage nytte af kontaktlinser bør man skildre henholdvis fordelene samt ulemperne ved linser. Derefter kan man lettere tage en beslutning på baggrund af det. Man bør overveje kontaktlinser til sit barn, hvis ulemperne bliver opvejet af fordelene.

En sådanne beslutning om kontaktlinser til sit barn, bør desuden tages i tæt dialog med en optiker eller øjenlæge. Det kan godt være, at de ikke kan vurdere, om dit barn er moden samt udviser tilstrækkelig ansvarlighed til at bruge kontaktlinser, men deres ekspertise er guld værd i dine overvejelser. De kan – helt sikkert også – give gode tips og tricks om kontaktlinser til dit barn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *