14-dagslinser er næsten identiske med månedslinser. Som navnet dog antyder, så benytter du dem ikke i en måned som månedslinser, men i en til to uger, hvorefter du smider dem ud for at tage et nyt par i brug. 14-dagslinser skal hver aften have en kærlig hånd i form af en rengøring, hvor du renser dem med linsevæske for at slippe af med belægningen af snavs og urenheder, som der vil opstå, når du benytter linserne.

14-dagslinser er en af de mest populære linsetyper, dog ikke ligeså populære som månedslinser eller endagslinser, men det er et rigtig godt alternativ derimellem. 14-dagslinser er en glimrende linsetype, da du skifter kontaktlinserne ud med en lidt højere frekvens end månedslinser, hvilket gør, at der helt naturligt vil forekomme end mindre belægning af snavs og urenheder samt protein. Ikke desto mindre er de stadig billigere end endagslinser, da du går med de samme linser i op til 2 uger.

Rengøring af 14-dagslinser

Fremgangsmåden til rengøring af 14-dagslinser er den samme som til månedslinser samt alle andre linser, du bør rengøre dagligt. Rengøring og pleje af linser er særdeles nemt og behøves ikke at tage mere end et par minutter dagligt. Med en grundig rengøring er det muligt at fjerne mindst 90% af belægningen, som er resulteret af snavs, urenheder og protein. Du bør rengøre dine 14-dagslinser således:

Først skal du vaske samt tørre dine hænder grundigt, som du normalvis vil gøre, så de ikke overfører snavs og bakterier til øjet, når du tager kontaktlinserne ud. Når dette er gjort, skal du tage den ene linse ud som vanligt. Vent med at tage den anden ud, før du har rengjort den første. Gnid derefter kontaktlinsen sammen med et par dråber linsevæske med dine fingre og skyld linsen grundigt med et par af det førnævnte linsevæske. Placer linsen i linseetuiet for derefter at fylde det op med linsevæske. Herefter skal du gentage samme procedure for den anden linse.

Du bør udelukkende benytte linsevæsker, du har fået anbefalet af din optiker samt altid læse instruktionen på linsevæsken for at sikre, at du gør det rigtigt.

Sov med dine 14-dagslinser

14-dagslinser er fremstillet i to forskellige materialer: Hydrogel og silikone-hydrogel. Hydrogel er det traditionelle materiale, som langt de fleste kontaktlinser er fremstillet i – og berygtet af mange, som linserne man dagligt skal rengøre. Silikone-hydrogel er et forholdsvis nyt materiale, som gør det muligt, at man kan sove med dem i, grundet at de slipper op til seks gange mere ilt igennem til øjet end traditionelle hydrogel-linser. Ofte vil man kunne bære linserne i alle 14-dage – helt uberørt. Dog kommer det an på hvilke 14-dagslinser, din optiker har ordineret.

Silikone-hydrogel linser er perfekte for dig, som ønsker en linse, som ikke behøves at plejes og rengøres hver aften. En linse som du kan beholde i øjet – og hvor du kan vågne igen uden at tænke på, at du skal have kontaktlinser i. Det er desuden slut med at famle rundt om natten for at finde toilettet, uagtet hvilket tidspunkt det er på dagen – eller natten, så ser du perfekt.

Er du typen, der ofte glemmer at tage dine linser ud efter en hård dag på arbejdet, så er 14-dagslinser fremstillet af silikone-hydrogel endnu mere perfekte for dig. Her slipper du for at famle med dine linser, rengøre dem og ligge dem ned i etuiet, når du er dødtræt: Du behøves ikke at tænke over noget. Du går bare i seng. Det er også slut med at føle irritation i øjet ved benyttelse af kontaktlinser. 14-dagslinser fremstiller af silikone-hydrogel føles helt naturlige i øjet. Du vil altså overhovedet ikke kunne mærke, at du bærer linserne.

Ønsker du at få 14-dagslinser fremstillet af silikone-hydrogel, bør du tage kontakt til din optiker for at spørge vedkommende til råds samt få ordineret de rette 14-dagslinser for dig og dine øjne.

Skal du vælge 14-dagslinser fremfor månedslinser?

Umiddelbart kan 14-dagslinser og månedslinser fremstå som værende næsten identiske, hvis man ser bort fra, at 14-dagslinser skal benyttes i 14 dage, hvori månedslinser skal benyttes i 30 dage. Der er dog større forskelle end som så. Intervallet mellem udskift til nye linser er meget væsentligt og gør en større forskel, end de fleste tror. I forbindelse med, at du benytter dem i 14 dage vil belægningen af snavs og urenheder naturligt være mindre end månedslinser, som man benytter i 30 dage. Det gør, at hygiejnen vil være bedre med 14-dagslinser, hvis man ikke udfører en daglig grundig rengøring af linserne. Hvis man dog udfører den daglige grundige rengøring, så er der ikke den store forskel på hygiejnen.

Det kan umiddelbart være svært at vurdere om, man bør vælge 14-dagslinser fremfor månedslinser udfra ovenstående. Den eneste der kan give et kvalificeret bud på det er en optiker, så der er ikke andet for end at besøge den lokale optiker. Vedkommende vil helt sikkert kunne fortælle dig om henholdvis 14-dagslinser eller månedsliner passer bedst til dig og dine øjne.

Se udvalget af 14-dagslinser nu →